• Work-life balance

Work-life balance

Work-life balance, een term die je steeds vaker hoort. Met andere woorden, zorg voor een goede verhouding tussen je werk- en privéleven. In huidig tijdperk waar we altijd en overal online zijn, is het lastig om werk en privé gescheiden te houden. Echter hoef je niet 24/7 bereik te zijn voor je werk. 

Werk is een belangrijk onderdeel van ons leven. We brengen immers een groot deel van onze tijd door op werk. Je werk zorgt ook voor voldoening, persoonlijke ontwikkeling en sociale contacten. Je volledig inzetten en veel tijd in je werk steken is daarom ook niet erg, als het maar niet de overhand krijgt. Daarnaast is tijd besteden aan je privéleven goed om je weer fris op het werk te richten. 

 
Wij geven je een aantal tips voor een goede work-life balance.

 

Zorg voor een plek die dwingt tot ontspanning

Kies een activiteit waarbij je gedwongen wordt om je telefoon aan de kant te leggen. Pak een filmpje, ga een stuk wandelen of ga sporten. Natuurlijk zijn er genoeg activiteiten te bedenken waarbij jij je telefoon aan de kant kunt leggen. Echter is doen, een tweede. Word jezelf bewust van je mobiele gebruik en laat je telefoon is wat vaker thuis. Je wordt even gescheiden van je werk en hebt tijd tijd te besteden aan jezelf, je gezin of vrienden. 

 

Zet je notificaties uit

Je bent direct alert wanneer je het geluid van een mail of bericht hoort. Je vraagt je af of het belangrijk is, en negen van de tien keer kijk je toch even. Op dat moment ben je je bewust van openstaande mails en raak je sneller gestrest. Door notificaties uit te zetten, manage je dit beter en bepaal je zelf wanneer je reageert. Overigens is het ook goed om tijdens werk een aantal momenten per dag in te plannen waarop je mails beantwoord. Zo word je niet iedere keer uit je concentratie gehaald.

 

Wees geen perfectionist

Het is goed om kritisch te zijn, echter moet perfectionisme het werk niet belemmeren. Het werk moet wel gedaan worden. Zowel op je werk als thuis kun je niet alles perfect doen, wees dus tevreden met maximale inzet. Wanneer jij je best hebt gedaan, mag je tevreden zijn. Pakt iets anders uit dan beoogt? Evalueer en heb er vrede mee. Dit zijn leermomenten en wellicht vereist het de volgende keer een andere aanpak. 

 

Werk op je eigen tempo

Wanneer je veel werk hebt liggen, is de kans groot dat je deze snel wilt afronden. Het afronden van werkzaamheden zorgt namelijk voor rust in je hoofd. Ondanks de drukte is het raadzaam om op je eigen tempo te blijven werken. Zo bewaak je de kwaliteit. Timemanagement is hierbij een belangrijk onderdeel. Heb zicht op je werkzaamheden en de tijd die je hebt. Zeg ‘nee’ wanneer je niet voldoende tijd hebt om een taak goed uit voeren. Wellicht voelt het niet goed om nee te zeggen, maar aan halfwerk hebben jij en je werkgever niets. 

 

Maak plannen voor de week

Wanneer je in een drukke periode op je werk zit, is het belangrijk om goed te plannen. Neem op zondag een kort moment om je voor te bereiden op je werkweek. Plan daarnaast alvast wat tijd in voor jezelf en vrienden/familie. Zet het in je agenda en maak dit prioriteit. Wanneer er een werkgerelateerde afspraak of taak bijkomt, kun je dit beter afslaan. Je hebt immers al plannen gemaakt.

  • Toegevoegd op : 06-12-2019

Reageer

Login of registreer om een reactie achter te laten.

Reacties (0)