• Wat te eten na het sporten?

Wat te eten na het sporten?

Of je nu regelmatig sport of niet, de maaltijd na het sporten is belangrijk! Het bepaalt namelijk hoe snel je spieren zich gaan herstellen. Hoe sneller je de getrainde spiergroepen weet te herstellen, hoe sneller je ook weer die spiergroepen kan trainen. Gelukkig ervaren veel sporters na een goede training een gevoel van trek. Wat kan je na het sporten het beste eten? En wat kan je misschien beter laten staan? Dat lees je in deze blog!

Naast het laten herstellen van je spieren, is belangrijk om je energielevel weer op peil te brengen, je bent immers veel energie kwijt geraakt tijdens het trainen. Om je energielevel weer op peil te brengen, doe je er goed aan om koolhydraten te eten. Zo wordt de voorraad glycogeen (glucose) weer aangevuld nadat je dit tijdens je workout hebt verbrand.

Koolhydraten
Tijdens het sporten verbrand het lichaam altijd eerst koolhydraten. Omdat je met een koolhydraatarm dieet in de vetverbrandingsfase wil komen kun je deze weer voorzichtig aanvullen na het sporten. Dit kan bijvoorbeeld al met een bakje kwark met wat fruit of een omelet met groente en een cracker. Dit hoeft niet direct een grote hoeveelheid koolhydraten te zijn. Zeker niet als je niet meer dan 3x in de week intensief sport. Er is namelijk altijd een verschil tussen bewegen en sporten. Wanneer je langer dan 1,5 uur gaat sporten moet het lichaam dan ook aangevuld worden met koolhydraten.

 

Eiwitten
Je spieren zijn grotendeels opgebouwd uit eiwitten. Tijdens het sporten, scheur je deze eiwitverbindingen zodat de ruimte tussen de scheurtjes opgevuld kan worden met nieuwe eiwitten uit je voeding. Zo groeien je spieren. Eiwitten zijn vooral te vinden in:

  • Ei
  • Vlees (kip, rund of gevogelte)
  • Vis
  • Zuivel (kaas, yoghurt, kwark)

 

Vetten

Het is van belang om voldoende gezonde vetten te eten, al helemaal voor mensen die veel sporten. Vetten zitten namelijk boordevol vitamines, zoals vitamine A, D en E. Vetten zijn met name nodig om het hormoon testosteron aan te maken, wat een belangrijke rol heeft bij de ontwikkeling van nieuw spierweefsel. Er bestaan twee soorten vetten: onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn de vetten die je zo veel mogelijk wil vermijden. Verzadigde vetten zitten voornamelijk in vet vlees als shoarma, hamburgers, volle kwark en chocolade. De vetten die we juist binnen willen krijgen zijn de onverzadigde vetten. Deze vetten zitten in bijvoorbeeld ongezouten noten, vette vis, plantaardige oliƫn en 100% pindakaas.

Door voor gezonde goede producten te kiezen krijgt je lichaam ook voldoende vitamines, vezels en mineralen binnen. Zo ben je sneller klaar voor een nieuwe bootcamp training!

 
  • Toegevoegd op : 30-01-2020

Reageer

Login of registreer om een reactie achter te laten.

Reacties (0)