• Sporten tijdens je zwangerschap

Sporten tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, sport je niet alleen voor jezelf. Je baby heeft er ook baat bij. Maar wat kan wel en wat kan niet? Eigenlijk is het antwoord heel simpel: alle sporten die je voor je zwangerschap hebt beoefend kun je gewoon tot het laatste moment blijven doen. Het is wel belangrijk dat je niet ineens een sport gaat doen waar je lichaam op dit moment niet gewend aan is. Je weet namelijk niet hoe je lichaam hierop reageert. Een lekkere wandeling, zwemmen of fietsen is in ieder geval goed voor je energielevel. Blijf dus lekker bewegen!

 

Waarom is sporten tijdens je zwangerschap zo belangrijk?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat sporten tijdens je zwangerschap een hoop voordelen heeft. Wanneer je een goede conditie hebt, herstel je sneller van je zwangerschap en heb je minder last van fysieke klachten. En wanneer je regelmatig kracht- en cardiotrainingen doet, voorkom je veel zwangerschapskwalen zoals: vermoeidheid, een hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes. 

 

Sporten en gezond eten zullen je ook helpen bij een gezonde gewichtstoename. Wist je dat vrouwen die tot het einde van de zwangerschap regelmatig sporten gemiddeld vier kilo minder aankomen dan vrouwen die niet sporten tijdens de zwangerschap? Say what? Jep, vier kilo. Daarnaast zorgt sporten ervoor dat je weer sneller terug in shape bent. Reden genoeg om te blijven sporten toch?

 

Blijf lekker in beweging, want dit heeft niet alleen voordelen voor jou het is ook goed voor je baby. Sporten tijdens je zwangerschap is ook gezond voor de ontwikkeling van het hart en zenuwstelsel van de foetus en blijkt ook een positief effect te hebben op het IQ van je baby.

 

Do’s

  1. Carbs before sports
Je lichaam heeft tijdens de zwangerschap een grotere behoefte aan koolhydraten. Een deel van jouw energie-inname gaat namelijk naar het kleine wondertje in je buik. Neem om deze reden vóór het sporten een koolhydraatrijke snack.
 
  1. Stay hydrated! 

Om oververhitting te voorkomen en je vochtbalans op peil te houden is het belangrijk om en regelmatig water te drinken tijdens het sporten. Wanneer je zwanger bent, heeft je lichaam behoefte aan meer vochtinname.
 
  1. Ga voor de bekkenbodemoefeningen!

Tijdens de zwangerschap verandert je houding en verslappen de banden in en rondom het bekken. Ook de bekkenbodemspieren verliezen vaak wat spanning. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals bekkeninstabiliteit, lage rugpijn, pijn bij het vrijen en incontinentieklachten. Door de spieren van je bekkenbodem te trainen kun je deze klachten helpen voorkomen.

 

Dont’s

  1. Buikspieroefeningen

Tijdens je zwangerschap zijn oefeningen waarbij je je rechte buikspieren aanpakt (zoals: crunches en sit-ups) een no go. Dit zijn namelijk de spieren die plaats moeten maken voor je baby om te kunnen groeien. 

 
  1. Staande oefeningen

Staande oefeningen kunnen een te zware belasting zijn voor je zwangere lijf. Zorg er dus voor dat je oefeningen in staande of liggende houding niet te lang achtereen uitvoert. Bij liggende oefeningen drukt je buik op je grote bloedvaten, waardoor je duizelig of licht in je hoofd wordt. Zorg daarom voor voldoende afwisseling in oefeningen om klachten te voorkomen.

 
  1. Sporten met een grote schokbelasting

In verband met de verslapping van je banden en de mogelijke verzwakking van de bekkenbodem raden we een sport met schokbelasting niet aan. Hardlopen is een voorbeeld van zo’n sport. Als je geen pijnklachten ervaart kun je dit het eerste trimester wel blijven doen!

 

Ben je zwanger of net bevallen? Bij The Bootcamp Club hebben we speciale trainingen voor de mommy (2 be). Deze trainingen worden in Den Bosch, Haarlem en Utrecht gegeven door deskundige en ervaren trainers die weten wat ze doen. Wil je op een verantwoorde manier blijven bewegen en bij iemand terecht kunnen met je vragen? Sluit dan aan bij een van deze trainingen. Nog een laatste tip: Luister extra goed naar je lichaam en negeer eventuele signalen niet. En nu lekker aan de slag. Work that pregnant body!

 

Nice to know: Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen die gemiddeld drie keer per week sporten, brengen minder uren door in de verloskamer.

 
  • Toegevoegd op : 24-10-2019

Reageer

Login of registreer om een reactie achter te laten.

Reacties (0)