• Snikheet? Hier moet je op letten tijdens de training

Snikheet? Hier moet je op letten tijdens de training

Door weer en wind. Dat kenmerkt een typische bootcamper. Niet alleen in de zeikende regen staan we er, maar ook in de zomer als het snikheet is zijn we in het park te vinden. 

 

Drink genoeg gedurende de dag
Tijdens het uurtje sporten is het belangrijk om te blijven drinken. Je zweet veel en moet je vocht op peil houden. Alleen tijdens de training wat extra drinken is niet genoeg. Drink de hele dag door voldoende water (wat meer dan gewoonlijk). Probeer te drinken wat je verwacht uit te zweten. Nu hoor ik je denk ‘yeah right’, maar hier is een handig trucje voor. Ga voor en na de training op de weegschaal staan om te zien wat je aan vocht bent verloren.

Normaliter zijn wij geen fan van sportdrankjes, omdat ze over het algemeen veel suikers en toevoegingen bevatten. Op een snikhete dag is water alleen niet voldoende. Door zweten verlies je niet alleen vocht, maar ook mineralen en deze kun je uit sportdrank halen. Dus op een snikhete dag zijn sportdrankjes best oke. En ook niet onbelangrijk, eet voldoende voor de training. Je lichaam heeft gewoon net wat extra nodig om goed te blijven functioneren tijdens het sporten.


Verkoeling tijdens de training
Neem twee bidons mee naar de training. Eentje om uit te drinken en de ander voor wat verkoeling. Zo kun je wat water in je nek gieten en over je polsen, zonder dat je water te kort komt om te drinken. Ook kan het dragen van een pet zorgen voor wat extra verkoeling. Maak hem nat en zet ‘m op. 

Luchtige kleding
Draag ademende kleding, zo kun je je warmte makkelijker kwijt en wordt deze niet tegengehouden door kleding. Katoen houdt zweet vast, dus kies voor dry fit sportkleding. Dit voert je zweet af. En natuurlijk laat jij op een dag waarbij de temperaturen hoog oplopen, je zwarte outfit links liggen. Ga voor wit of een ander licht kleurtje. 


Schuilen in de schaduw
Een kleurtje pakken daar houden we over het algemeen wel van, maar sporten in de volle zon dat raden we af. Zoek de schaduw op. Een stuk beter voor je huid andere organen en je energie tijdens de training. Tijdens het sporten stel jij je lichaam op de proef en met snikheet weer moet je lichaam ook nog eens extra hard werken. Weg met die hitte uit je lijf!

Trouwens, in de schaduw word je ook bruin. Vergeet je overigens niet in te smeren met zonnebrand. Misschien iets waar je snel aan denkt als je gaat sporten.  

Ken je grenzen
Heb jij snel last van de warmte? Schrijf je in voor een vroege ochtend training of train wat later op de avond. Vermijd in ieder geval de warmste uren van de dag. En het allerbelangrijkste, ken je eigen grenzen en durf dit aan te geven bij de trainer.

Het is warm, alles gaat wat moeizamer dan normaal. Die 20 jump squats schud je met deze temperaturen niet zomaar uit je mouw. Dat geeft niet! Doe wat rustiger aan, neem wat vaker een korte pauze en pak wat vaker je bidon. Wacht niet tot de trainer een drinkpauze aangeeft als jij voelt dat je wat moet drinken. Luister naar je eigen lichaam!

Leuk feitje: onverharde grond is minder warm dan verharde grond zoals asfalt. Nog een pluspunt van bootcampen in het park Kom maar door met de zomer!


Bron: Biodermal, Sportzorg

 

  • Toegevoegd op : 23-07-2019

Reageer

Login of registreer om een reactie achter te laten.

Reacties (0)