• Drink, vooral niet met mate!

Drink, vooral niet met mate!

Vocht is van levensbelang. Je haalt een klein deel uit je voeding, maar toch wel de grootste hoeveelheid slurpen we dagelijks naar binnen. Tenminste, dat zouden we moeten doen. Veel mensen drinken te weinig. Ze vergeten het. Of ze vinden het vervelend dat ze vaak naar het toilet moeten. First world problems.

Waarom moeten we zoveel drinken? Nou, omdat je lichaam voor meer dan de helft uit water bestaat. Hoe denk je anders dat je blijft leven? Zonder gekheid. Je lichaam bestaat inderdaad voor minimaal de helft uit water. In sommige gevallen zelfs meer, afhankelijk van je geslacht en je leeftijd. Maar de dagelijkse vochtinname heeft vooral invloed op een goede opname en transport van voedsel door je darmen. Ook zorgt vocht voor het transport van afvalstoffen in het bloed. En vocht regelt je lichaamstemperatuur, niet geheel onbelangrijk voor het goed functioneren van je lichaam. Zeker als je sport.

Je verliest dagelijks een flinke hoeveelheid vocht. Dat gebeurt bijvoorbeeld door te plassen, te poepen, te zweten en te ademen. Al met al verliest een volwassen persoon dagelijks gemiddeld zo’n twee liter vocht. Om je vochtbalans op peil te houden, zul je dat dus minimaal per dag binnen moeten krijgen. En met al dat fanatieke bootcampen heb je nog veel meer vocht nodig dan normaal.

In lijn van de bekende fitnesstrainer Charles Poliquin raden wij je dan ook aan dagelijks minimaal je lichaamsgewicht x 0,44 gedeeld door tien liter vocht te drinken. Pardon, wat? Oké, een voorbeeld. Stel je weegt zestig kilo, dan drink je minimaal 60 X 0,44 / 10 = 2,6 liter. Sport je intensief? Dan mag het ook best wat meer zijn.

Wat gebeurt er als je niet voldoende vocht binnenkrijgt? Dan raakt je lichaam uitgedroogd. Allerlei essentiële lichaamsprocessen vervallen. En je lichaam schakelt in de noodtoestand. In die staat slaat het het vocht dat binnenkomt op als reserves. Niet drinken werkt dus averechts. Als je te veel drinkt, dan zou er watervergiftiging kunnen ontstaan. Of een vochtophoping in de hersenen. Maar de kans dat dit gebeurt is heel klein. Je nieren kunnen wel een liter water per uur verwerken. Zuip maar door dus!

  • Toegevoegd op : 07-06-2018

Reageer

Login of registreer om een reactie achter te laten.

Reacties (0)