6 tips om spierpijn te verminderen
Spierpijn.. De veelvoorkomende ‘beloning’ na een pittige workout. Een beetje pijn na de training voelt heerlijk. Het bewijs dat je hard hebt gewerkt. Je hebt jezelf uitgedaagd. Erge spierpijn daarentegen, dat is een ander verhaal. Je bed kom je nauwelijks uit, als een bejaarde strompel je de trap af en de rest van de dag… Hou op... Niemand wordt gelukkig van heftige pijn in de spieren, daarom hier wat goede tips om de pijn wat te verzachten.
Natuurlijk kennen we allemaal de algemene tips tegen spierpijn: een goede warming-up, de juiste opbouw in je trainingen en na afloop een cooling-down. Maar hé, er zijn nog een hoop andere tips om je spierpijn te verminderen. Misschien iets minder bekend, maar minstens zo effectief.
Waarschijnlijk blijf je liever de hele dag in je bed blijft liggen, toch is het goed om in beweging te komen. Uit onderzoek blijkt dat een verhoogde bloedcirculatie bevorderlijk is voor het herstel van je spieren. Een lichte workout kan helpen om de stijfheid uit je spieren te verdrijven. Let wel op: hersteltrainingen zijn makkelijk en snel, net zoals een warming-up. De intensiteit van de training ligt een stuk lager dan bij een normale workout.
Kan je het echt niet aan om de volgende dag opnieuw in de gym te staan? Probeer dan eens onderstaande tips om je spierpijn te verminderen.
Is bewegen te belastend voor jou? Probeer het volgende
1. Eet
Misschien wel de belangrijkste tip die we je geven: EET. Wanneer je traint heb je meer calorieën nodig dan op een gewone dag. Je spieren hebben energie nodig om te herstellen en te groeien. Erg goed om voor een training te eten is watermeloen. Dit stuk fruit bevat veel vitaminen, mineralen en antioxidanten en voor het verminderen van je spierpijn is vooral de L-citrulline zeer nuttig. Oftewel een soort van wondermiddel. Een goed product voor na de training zijn vruchten met een donkere schil. Neem bijvoorbeeld een handje bosbessen, deze hebben een goede werking op je lichaam. Ze verdrijven de afvalstoffen uit je lijf.
2. Hydrateer
Naast goed eten is hydrateren erg belangrijk. Drink voldoende water, zodat je spieren soepel blijven. Schiet de kramp in je spieren? Het is een teken, drink meer water.
2. Slaap
Voldoende (nacht)rust is ontzettend belangrijk, zeker na een zware workout. Onderzoek heeft uitgewezen dat je meer last van spierpijn hebt wanneer je te weinig slaapt. Je spieren herstellen na een hoge intensiteit voornamelijk tijdens je slaap. Heb je last van spierpijn? Gebruik dit excuus en draai je ’s ochtends lekker nog een keer om. Mocht je vrij zijn natuurlijk, want we willen geen ruzie met je baas.
3. Cafeïne
Drink jij het liefst een sterke bak koffie? Dan hebben we goed nieuws! Onderzoek toont aan dat de inname van cafeïne goed werkt tegen de verlate vorm van spierpijn. Vooral krachtsporters ervaren het voordeel hiervan. Wanneer een krachtsporter voor het sporten 5 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht inneemt, is de spierpijn aanmerkelijk minder dan wanneer de workout wordt uitgevoerd zonder cafeïne te hebben genuttigd.
4. Verkoeling
Een ijsbad, je hebt vast weleens gehoord dat (top)sporters zich hierin baden. Ze worden gebruikt voor een sneller herstel van de spieren. Door het koude water worden er veel processen in het lichaam in gang gezet, zoals het vernauwen van bloedvaten en het verhogen van de bloeddruk. Hell no dat jij jezelf in een ijsbad laat zakken? Een goed alternatief is het nemen van een douche waarbij je om de twee minuten de temperatuur wisselt tussen 40 graden en 10 graden. Dit zorgt ervoor dat je bloed sneller gaat stromen en de hormonen die spierpijn veroorzaken wegstromen uit je spieren en gewrichten. Met als resultaat, minder spierpijn de volgende morgen.
5. Eiwit
Eiwitten zijn erg belangrijk voor herstel, maar waarom? Door intensieve training opstaan er kleine spierscheurtjes. Door het nuttigen van eiwitten worden deze scheurtjes opgevuld, waardoor je spieren kunnen herstellen en groeien. Eiwitten haal je uit voeding, zoals: kip, kalkoen, biefstuk, vis, kwark, eitwitshakes en -repen en natuurlijk het doodgewone eitje.
6. Rollers
Na een intensieve (kracht)training staan de spieren flink op spanning. Een foamroller stimuleert, net als een massage, de bloeddoorstroming in de spieren. Hierbij is het belangrijk dat je met je volle gewicht één spier pakt. Op deze manier leg jij de volle focus op dit lichaamsdeel en de verhoging van de bloedstroom. Een nuttige methode wanneer je spierpijn wilt verminderen en/of verhelpen in grote spieren zoals benen en kuiten.
Een beetje spierpijn is oke en voelt heerlijk, maar ben jij bang voor een spierpijn aanval? Ga dit tegen en probeer deze tips eens uit.
- Toegevoegd op : 27-06-2018
Reageer
Login of registreer om een reactie achter te laten.